Nyheter

Lite statistik

Just nu i databasen 2022-01-06:

Antal bussar: 68945
Med bilder: 11252

Gott Nytt År 2022!

Ett stort tack till alla som bidragit med uppdateringar till sidan under 2021.

Äntligen uppdateras SBH igen!

Efter en misslyckad satsning på att förnya sidan, där jag tvingades stoppa uppdateringarna i drygt två månader är SBH äntligen igång igen.

Nya Bilder på SBH?

Kanske ni sett att det nästan inte läggs upp några nya bilder alls på SBH på senare tid?
Jag har koncentrerat mig på att uppdatera och föra in alla nya bussar som registrerats in under året - ett jättejobb!
Nu ska alla bussarna vara inlagda och i trafik även på SBH som kommit 2020.

Alla kompletteringar som kommit in kommer även dessa att undan för undan föras in. Fortsätt gärna att skicka in kompletteringar!

Trafikstarter december 2020

Trafikstarter december 2020 Ett stort antal nya bussar har nu satts i trafik i och med decembers trafikstarter. Håll ut - de dyker upp på SBH undan för undan.
Följande tips kan vara bra att ha om man skall ut och samla uppgifter eller fotografera bussar. (som vanligt tas kompletteringar tacksamt emot till SBH).

Skåne (Eslöv - Transdev)
Sjuhärad del 2 (Nobina, Connect Buss Sandarna)
Göteborg:
(Kville, Partille, Mölndal, Grimbo - Transdev)
Sörmland (Eskilstuna - Transdev)
Jämtland (Alla bussar till Trönderbilene är nu i trafik)
Piteå-Luleå/Piteå-Älvsbyn/Luleå-Älvsbyn (Nobina)

Ny MAN-modell till Sverige

Ny MAN-modell till Sverige Så kom då den nya MAN Lion´s City till Sverige.
Första bussarna sattes i trafik hos Arriva i Stockholm och är ledbussar av modellen 18C EH - Efficient Hybrid.
Sök efter MAN 18C i databasen för att kolla in dem!

Ingen ändring av ägandet SBH tills vidare

På grund av Corona har de planer som finns på nytt ägandeskap skjutits på framtiden en aning. Tills vidare fortsätter SBH som vanligt. Det går bra att skicka in uppdateringar.
Tyvärr är användardelen och login stängd tills vidare. Det går heller inte att skicka in bilder till sidan. Uppdateringar kommer göras i mån av tid.

Uppdateringar fortsätter på SBH

Uppdateringarna har igen så smått kommit igång igen, om än i liten skala.
Inskickade uppdateringar tas om han när tid medges.
Nyregistreringar och förregistreringar av nya bussar har åter igen börjat dyka upp på sidan.

Användardelen Mitt SBH stängs av tillfälligt

Hej Från nu kommer användardelen att stängas av tillfälligt för uppgradering och ändring inför förestående överlåtelse av sidan till nya ägare.
Befintliga profiler kommer stängas ner, och det är heller inte möjligt att skapa nya profiler eller inloggningar.
När överlåtelsen av sidan är klar kommer funktionen tillbaka i någon form.

Svensk Busshistoria tackar för sig...men håller fortsatt öppet till årets slut!

Hej alla! Allt har sin tid, och efter nästan ett år av funderande har jag nu kommit till beslutet att inte fortsätta med Svensk Busshistoria.

Jag har fått allt mer annat att göra, och tiden räcker helt enkelt inte tid att uppdatera sidan i den omfattning jag skulle vilja.

Dessutom är sidan skriven i ett föråldrat programspråk med en föråldrad databas. Möjligheten att göra en ny sida med en moderniserad databas som inte behöver ha några begränsningar och med en bättre funktion har jag tyvärr inte själv. Att lämna iväg projektet till ett företag skulle kosta säkerligen ett antal 10-tusentals kronor, och det är jag inte beredd att lägga varken pengar eller energi åt.

Det har funnits funderingar på att göra sidan till en betalsida för att bekosta en eventuell modernisering, men det skall ju administreras, byggas upp osv.

Jag kommer att stänga av funktionen att kunna uppdatera sidan för alla som haft tillgång till den, och även skriva ut ett meddelande till alla på sidan, facebook och andra kanaler där min sida ofta förekommer eller talas om / hänvisas till, att man inte kommer göra något med eventuella inkomna uppdateringar längre, till även den funktionen stängs av inom kort.

För den som vill driva vidare sidan så är det bara att höra av sig, men jag vill släppa den helt.

OBS! OBS!
Sidan kommer dock INTE att stängas igen helt. Domän och själva sidan med databasen har ett abonnemang som löper till årets slut, så den kommer vara öppen precis som vanligt, med skillnaden att inget uppdateras längre

För min egen del kommer jag fortsätta med mitt bussintresse såklart, och framförallt med mitt intresse för Scanias bussproduktion. Jag har lite funderingar kring det senare, men det är inget som är fördjupat ännu.

Jag kommer även att fortsätta att hålla koll på nya bussar som registeras in till Sverige, då detta har varit det jag i stort sett hållit på med på senaste året, förutom Scania.

Jag vill tacka alla er för ert engagemang ni haft med alla kompletteringar etc, men som sagt...allt har sin tid...och även, för den som är intresserad att ta över står det helt fritt att höra av sig.

Med vänliga hälsningar
Uffe
info@svenskbusshistoria.se

Gott Nytt År 2020

Tillönskar alla ett Gott Nytt År 2020 och ett speciellt tack till alla er som bidragit med kompletteringar under året!

Alla nya bussar fixade

Efter att ha legat efter en lång tid är nu alla nya bussar fixade i databasen!

Vad gäller vid bussfotografering?

På förekommen anledning efter en händelse jag blev utsatt för i fredags, då en bussförare försökte ta ifrån mig min kamera efter jag hade fotograferat bussen han kom körande i vill jag härmed förtydliga vad lagen säger.

Fritt fram på allmän plats!!
Sedan 2013 gäller en ny lag om att du inte får fotografera personer i hemmet utifrån och inte heller smygfotografera folk som tex sover.
Redan tycks det råda en uppfattning hos en del människor att vi nu har en lag som säger att jag som fotograf alltid måste fråga om lov innan jag fotograferar, även om jag befinner mig på allmän plats.
Men så är det inte!!
Precis som tidigare får jag på gator och torg, på badstränder och i skogen fotografera hur mycket jag vill utan att fråga om lov, så länge jag inte befinner mig på privat område eller vid vissa skyddsobjekt. Till det privata räknas förutom någons hem till exempel en fabrik, ett köpcenter eller en skola. Den som har nyttjanderätten till en fastighet har också rätten att ställa krav på mig för att jag ska få vistas där, och det kan bland annat innebära ett fotoförbud.

Användandet av bilder styrs sedan av den nya lagen från 2018, som säger att det är förbjudet att sprida en bild där man kan indentifiera personen via ansikte, kläder, hårfärg etc. om man skall lägga ut bilden allmänt som på Facebook-grupper, forum, hemsidor etc.
Enklast är att "blurra" till bilden, så att föraren inte syns tydligt på bilden du skall lägga upp, så är problemet ur vägen.

Ingen förare har alltså rätt att kräva att du skall ha tillstånd att fotografera på busstationen, gatan eller var det skall vara. Inte heller har denne rätt att försöka tvinga dig att radera bilden eller försöka ta ifrån dig kameran för att göra det själv!!

Uppdateringar

Just nu ligger jag en del efter, och har försökt koncentrera mig på nyregistreringarna, vilka blev som en flod i slutet av sommaren.
Tyvärr har då inkomna kompletteringar fått bli liggande. Jag tar några då och några då, men håll ut - plötsligt händer det!
Skall även tacka för alla de kompletteringar alla gör på hemsidan, fortsätt så för att sidan skall bli ännu bättre

Driftproblem

Tyvärr drabbas SBH sedan en tid av återkommande stopp.
Detta beror på att webhotellet har och har haft problem.
Även mystiska meddelanden som att sidan inte skulle gälla längre eller tagits bort har förekommit.
Sidan är i funktion för fullt och inte alls stoppad eller borttagen!!
Förhoppningen är att webhotellet snart kommer tillrätta med sina problem.

Nobinas 5000:e buss på SBH

Nobinas 5000:e buss på SBH Nobinas 5000:e buss på Svensk Busshistoria blev en ny BYD i Nyköping.
Länk: EDE67E

Första bussen med nya regnummerserien

Första bussen att bli inregistrerad för trafik i Sverige med nya regnr-systemet blev TYD67H - en Setra S531DT hos Traveller Buss AB, Skogås
www.svenskbusshistoria.se/go?idX68837

SBH inte helt igenbommad

Sidan kommer att uppdateras lite ändå trots allt. Framförallt nyregistreringar kommer att hållas aktuella. Även en del andra uppdateringar kommer att göras av några andra som har access till databasen. Så det är fortfarande vits att skicka in kompletteringar direkt på den aktuella bussen här. Mail, Facebook etc undbedes som forum för uppdateringar till databasen så långt det är möjligt. /Uffe

SBH kommer inte att uppdateras längre

Efter en längre tids fundering har jag beslutat mig för att inte längre arbeta med min sida Svensk Busshistoria. Anledningen är att jag framförallt bytt jobb och har helt enkelt inte tid längre. Jag är nu ledig på helgerna och känner att jag inte har den tiden jag förr kunde lägga på att uppdatera i den takt jag gjort. XBR> Jag kommer försöka uppdatera nyleveranser av bussar, men resten kommer få vila under överskådlig tid. Det finns några som hjälpt mig att uppdatera direkt i databasen, och det kommer finnas samma möjlighet för er att göra detta även framöver. XBR>XBR> Om det finns någon kunnig som vill lägga en hel del tid på att uppdatera sidan finns det alla möjligheter, kontakta mig så kan vi säkert få till något. Helt enkelt börjar jag leta efter en efterträdare till sidan som kan fortsätta göra mitt jobb. XBR> Att lämna det helt öppet som på Polska och Ryska sidan med att kunna uppdatera är inte aktuellt, då det skulle råda total anarki efter ett tag och finnas väldigt mycket motstridiga uppgifter. XBR> Inga bilder kommer heller läggas upp framöver mer än eventuellt enstaka. Funderingarna på att förnya sidan helt tas också bort och därmed även funderingarna på eventuella avgifter eller inte. XBR> Jag får tacka för alla år er som skickat in massor av kompletteringar, men någon gång inser även en sådan som jag att det finns annat än bussar i livet.... XBR>XBR> Uffe

Listan för nyregistreringar fungerar igen

28.6 21:51
Något tycks ha hänt då senaste bussen i listan är inregistrerad 25 maj, fastän många kommit efter. Felsökning pågår.

28.6 23:56
Uppdatering: Funktionen fungerar igen som den ska

Klara upphandlingar (uppdat 20180609)

Kungsbacka tätort+landsbygd:
KE´s Bussar behåller trafiken. 20 nya bussar till landsbygdstraiken, och 7 nya bussar till tätortstrafiken (kommer i juni 2020) varav eventuellt 3 elbussar.

Ale kommun:
Nobina behåller trafiken. 23 nya bussar plus 8 befintliga bussar, vilka byts ut efter cirka tre år. Eventuellt fyra elbussar beslutas om snart.

Helsingborg:
Arriva blev vinnare av stadstrafiken i Helsingborg.
82 helt nya bussar kommer sättas in i trafiken, varav 13 el-ledbussar från VDL på den nya "Helsingborgsexpressen".
Trafikstart juni 2019 och löper på åtta år.

Sörmland:
Nobina blev vinnare i Sörmland.
Områdena omfattar trafiken i Flen, Gnesta, Katrineholm, Vingåker, Nyköping, Oxelösund och Trosa.
Trafikstart 18 augusti 2019 och löper 10 år och 4 månader för att harmonisera mot tidtabellsstart.
Antalet bussar är 145.

Umeå:
Umeå kommuntrafik skippar Hybricon och beställer 25 nya el-ledbussar från VDL istället.

Söne Trafik AB

Alla bussar ligger nu under Söne Trafik AB.
Det blev ohållbart med allehanda olika företagsnamn som ändrades hela tiden, så till slut slog jag samman allt och lade det under ursprungliga namnet.

Istället har jag lagt dit placeringar på den aktuella vagnparken.

Mer info får under företagsnamnet Söne Trafik AB.

Biluppgifter.se visar orsak till avregistrering

När ett fordon är avregistrerat går det ej att söka upp via registreringsnummer på www.biluppgifter.se
Sök istället via chassinummer exakt som det visas hos Transportstyrelsen - och man får både senast avställd tillsammans med orsak till avregistreringen som skrot eller export.

Gott Nytt År 2018 - Happy New Year 2018!!

Tack alla för de många kompletteringar under 2017 som gjort databasen ännu bättre! Thanks everyone for all additions 2017 making the database better and better!

Keolis MAN-ledvagnar fel karossnummer

Efter ett bortglömt karossnummer, har hela Keolis levererade MAN-serie 2017 med invnr 4077-4099 samt 7203-7210 nu rättats.

Registreringsbokstaven Z nu i bruk

Högsta registreringsnumret man nu kommit till är ZBG844 (Iveco lätt lastbil).
OBS! att alla registreringsnummer inte ännu är upptagna i slutet av Y eller början av Z då tilldelningen går slumpmässigt, alternativt i serier till olika tillverkare.
Dessutom återbesätter man till viss del äldre registreringsnummer som är lediga.

Äntligen är Biluppgifter.se igång igen!

Efter en lång uppförsbacke har man äntligen löst problemen. Veckovisa uppdateringar är tillbaka, likaså möjligheten att se vem som äger fordonet, även om det ännu sålänge bara är aktuell ägare.
Däremot kan man få upp vad företaget har för andra fordon - vilket ju är suveränt!

Scania bygger ny Citywide i stål!

Scania bygger ny Citywide i stål! I oktober gäller nya skärpta överrullningsregler, och Scania börjar bygga sin Citywide i stål istället för aluminium pga hållfasthetsförbättringen.
Dessutom kan man nu välja att göra karossen i 10cm-längder. Bussen är byggd på fabriken i Lahti med modellnamnet Citywide LE Suburban (SOE Bus Produtction Finland Oy) och man ser tydliga drag av OmniExpress 320LE på sidorna, en mer rundad Citywide-front, och en Interlink-bak.
Till en början byggs bussarna i stål i Finland, men skall implementeras även i Polen. Bussen är en hybridbuss.

Due to new over-roll regulations from october 2017 Scania is now begun to build its Citywide LE Suburban bus in steel instead of aluminium.
Building in steel makes the bodywork stronger, and there is also a possibility to choose lenght in 10cm intervals without re-construction the bus.
The bus is built in Lahti, Finland with the model name Citywide LE Suburban (SOE Bus Produtction Finland Oy) with design from OmniExpress 320LE (sides and last side windows), a more rounded Citywide front, and the rear part comes from the Interlink model.
In the beginning the steel is implemented at the plant in Lahti, Finland, but further on also at the plant in Slupsk, Poland.
The bus on the picture is a hybride bus.

Fel i bildvisningar på småbilder

Tyvärr kommer vi inte tillrätta med felet där småbilderna (tumbnails) visas som små fyrkanter istället för bilder ibland när nya bilder lagts in.
Dock när man tittar på detaljinfon på en buss syns bilden som vanligt.
Det är ett som skall uppdatera fyrkanterna till småbilder som inte riktigt verkar fungera tyvärr.

Lite Hybridförklaringar

Parallellhybrid är en vanlig dieselbuss, som har en elmotor inbyggd i växellådan för att "knuffa på" vid låga varvtal så att förbrukningen skall sänkas vid de tillfällen då bussen får det jobbigt och inte går effektivt, som start från stillastående. Scania har detta system.

Kraftdelad serieparallellhybrid är när man har två drivlinor som oftast jobbar var för sig. Vanligtvis jobbar elmotorn i låga farter, sedan startas dieselmotorn, bussen byter drivlina och kör sedan iväg från stillastående. Volvo har detta system.

Seriehybrid innebär att det alltid är en elmotor som driver bussen, och sedan finns en annan liten motor vars enda syfte är att agera som generator och ladda batterierna under färd. MAN har detta system.

10 miljoner fordonsvisningar!

Svensk Busshistoria har nu passerat 10 miljoner fordonsvisningar sedan starten av sidan i den här versionen.

Senaste uppdatering: 2016-11-29 14:37:54
Antal vagnar: 62095
Med bilder: 11603
Fordonsvisningar: 10001782

Biluppgifters information något bättre

Sidan Biluppgifter har under en längre tid dragits med problem med sina uppgifter och uppdateringar.
Man gör löpande uppdateringar, och nu verkar det som att datumen stämmer lite mer med verkligheten.
Fortfarande har man dock problem med att visa fd ägare...det visas endast som "en brukare, en brukare" och det är tyvärr inte helt intressant, även om man kan få fram datum för ägarbytena.
Dock är fortfarande rådet att använda Transportstyrelsens orginaltjänst för uppgifter om fordon, detta till Biluppgifter kunnat visa att deras uppdateringar verkligen leder till ordentlig förbättring och rätta uppgifter.

Gratulerar till Rolls Buss nya buss 26/9 2016!

Gratulerar till Rolls Buss nya buss 26/9 2016!

Nya Scania till Nobina Stockholm

Nya Scania till Nobina Stockholm Nu har den första kommit för leveransfix.
Bussen skall till Södertälje. Alla bussarna i beställningen kommer levereras undan för undan under sommaren fram till trafikstarten i Kallhäll och Södertälje i augusti.

Karossen - en 100-årig Säfflehistoria

Karossen - en 100-årig Säfflehistoria I Göteborg på Volvomuséets dag nu på söndag 29 maj släpps boken om karosserifabriken i Säffle.
Boken är utgiven av Säffles Hembygdsförening, och författad av Lennart Stolpe.
Boken innehåller endast en ofullständig leveranslista fram till 1952.
Priset är 150kr (sidantalet 150) och man kan beställa boken på Säffle Hembygdsförenings hemsida
www.safflehembygd.se/index.html

Just nu i databasen
Right now in the database
9 may 2016

Antal bussar / number of buses: 61206 (feb 60943)
Med bilder / with pictures: 11295 (feb 11220)
Antal besök i november / visits in april: 12358 (feb 13630)

Bussfoto Stockholmsmässan, Älvsjö

I april är det tre event som väntar många bussar:

5-8 april Nordbygg
16-17 april Jehovas Vittnen kretssammankomst
21-24 april Nordiska Trädgårdar

Bussarna angör östra entrén och brukar dyka upp från ca kl 9 fram till strax före lunch för att sedan köra till anvisad bussparkering. Normalt på andra sidan Huddingevägen bredvid McDonalds, men vid många bussar parkeras bussarna nära östra entrén.

Just nu i databasen
Right now in the database
4 februari 2016

Antal bussar / number of buses: 60943 (feb 60825)
Med bilder / with pictures: 11220 (feb 11194)
Antal besök i november / visits in november: 13320 (feb 13630)

Ny tjänst hos Bilregistret

Nu kan du få fler ägare på ett fordon.
Istället för faxnummer ska man uppge mailadress.
https://fu-regnr.transportstyrelsen.se/extweb/

Gott Nytt År 2016

Ett stort tack alla som bidragit till uppgifter och bilder till Svensk Busshistoria!!
Med tillönskan om en God Fortsättning och ett arbete för att göra Svensk Busshistoria ännu bättre under 2016.

Transdev beställer Scania till Skåne

Transdev beställer Scania till Skåne Nu är det klart att Transdev Sverige AB beställer 81 Scania-bussar för kollektivtrafiken i Skåne.
Leveransen omfattar 58 regionbussar Scania Citywide och 23 expressbussar Scania Van Hool som är dubbeldäckade.

Förutom bussleveranserna kommer Scania även till viss del att ansvara för servicen med sitt breda nätverk av återförsäljare och verkstäder.

De beställda bussarna har Euro 6-motorer och kan köras på de alternativa drivmedlen RME och HVO. På så sätt ökar CO2-reduktionen dramatiskt.
Trafikstarten i Skåne sker under den senare delen av 2016 och gäller för trafiken mellan Malmö-Lund samt mellan Malmö-Hörby-Kristianstad.

Bussar till Transdev:
• 58 Scania Citywide, 14.8 meter, lågentré regionbussar.
• 23 Scania Van Hool, 14.8 meter, dubbeldäckare expressbussar.
Samtliga bussar har Euro 6-motorer och kan köras på diesel, RME eller HVO.

Första bussen på bokstaven Y

Nu har första bussen som har Y som begynnelsebokstav blivit förregistrerad.
Transportstyrelsen släppte nu i oktober spärren för bokstäverna Y och Z som begynnelsebokstav på registreringsnummer. Detta beräkas frigöra ca en (1) miljon ytterligare kombinationer.
Kombinationer som undantas och bedöms som olämpliga är ZEX, ZPY, ZUG, ZUP, ZOO.

Första bussen blev YAA037, en Iveco Rosero First.

25manna orientering 10 oktober 2015 - uppdaterad

Nu går snart årets 25manna av stapeln, den här gången i skogarna utanför Vallentuna, närmare bestämt i Lövsätra ca 25km norr om Stockholm.
Parkering sker på två olika platser. Men man har ett avsläpp och en hämtningsplats som är ungefär vid busshållplatsen Angarns-Veda.

Till tävlingarna på morgonen måste alla bussar köra via Brottby Tpl E18 och sedan ner på väg 268. Från parkeringarna på eftermiddagen är det bra att stå på lilla sträckan mellan korsningen mot Gillinge och hållplatsen Angarns-Veda så får man "allt".

På sidan www.25manna.nu finns ett Trafik-PM som man kan läsa mer med kartor etc över parkeringar.
Tävlingen brukar dra uppåt 100 bussar från hela Norden.

Dragracing Tierp Arena 20-23/8 - uppdaterad

Dags for dragracing igen på Tierp Arena. Chans att se uppemot 100 ombyggda gamla bussar! Bussarna kommer dagen fore....porten öppnas kl 12 torsdag 19 augusti då det redan innan brukar vara kö för att komma in för teamen. Efter tävlingarna på söndagen åker man hem igen, om man inte redan tidigare på dagen eller eventuellt under lördagen blivit utslagen i elimineringarna. Vid dåligt väder kan tävlingarna ställas in och då åker man iväg alla på en gång...så var det i juni. 325 team anmälda - uppåt 100 gamla ombyggda bussar!!

Nordiska Trädgårdar Stockholmsmässan 26-29 mars

Nu är det dags för årets största och mest välbesökta mässa.
Evenemanget brukar locka väldigt många bussar för den som är intresserad av att fotografera.

Avsläpp sker vid östra entrén på mässan (den sidan som är ut mot Åbyvägen). Inget avsläpp sker vid huvudentrén!
Bussar parkeras sedan på grusparkeringen vid McDonald´s på andra sidan Huddingevägen. Ibland har man även använt parkeringar i anslutning till Östra Entrén...och även ett område inne på mässgården (svårt att fotografera)

Bäst är att fota vid avsläppet...från ca kl 9-10 på förmiddagen. Hemresan brukar ske från 14 och fram mot 16-tiden.

Angående inskickade kompletteringar

Jodå, de tas omhand!
Just nu tar det lite längre tid än normalt och jag ligger ca en månad bakåt i listan för inkomna kompletteringar.
Så snart det finns tid så blir dom införda i databasen, och du får (om du angett mailadress) ett automatiskt meddelande att kompletteringen är utförd.

Vill passa på att tacka alla för det stora inflödet av kompletteringar, vilket jag är tacksam för - fortsätt så för en ännu bättre databas!

Även kompletteringar etc som skickats in via mail blir utförda så snart jag hinner, men bäst skickar du in kompletteringar per buss, annars kan det tyvärr ta betydligt längre tid då det kräver mer åtgärd. Kompletteringar gjorda via hemsidan kommer nämligen in direkt på den buss det gäller.

Sökningen fungerar igen (uppdaterad 150114)

Vi byggde om funktioner en del för att snabba upp sidan nyligen, men tyvärr har detta inte fungerat som vi tänkt.
Därför har vi idag gått tillbaka till gamla sökmotorn. Tyvärr går det lite trögare att söka information igen, men i gengäld fungerar sökningen igen precis som det var förr.

Tills vidare får vi köra på detta, och under våren ta nya tag med förbättringar för att åter igen få upp hastigheten på sökningarna.

Httar ni något som inte fungerar som det skall så maila gärna på info@svenskbusshistoria.se

Gott Nytt År 2015 - Happy New Year 2015!

Vi rivstartar verksamheten genom att ha fixat sökfunktionen.
Det går åter igen att söka på delar av ord och kombinationer. Du behöver alltså inte skriva in hela registreringsnumret eller chassinumret mfl kombinationer utan bara en del av det för att hitta förekomster. Precis som det var innan alltså!
Lycka till!

We do a flying start of the new year with a fixed seek function. You can now lookup parts of combinations on chassis numbers and registration numbers and more like you could before again.
Good Luck!

Gott Slut & Gott Nytt År 2015

...tillönskas alla besökare på Svensk Busshistoria
Tack alla för kompletteringar och annan info till sidan - den skulle inte vara vad den är om inte era uppdateringar kom in.

Väl mött till ett fortsatt gott samarbete 2015!

Fel i söktjänsten (uppdaterad)

Vi har just nu ett fel i söktjänsten som gör att man inte kan söka på delar av ett registreringsnummer.
Felet har även upptäckts när man försöker söka på delar av chassinummer att det inte kommer upp något förrän man söker på hela chassinumret.
Man måste skriva hela regnumret som tex BXH123 och inte bara BXH för att få fram ett resultat.

Status: Väntar på åtgärd

ERROR 503

Tyvärr dyker följande felmeddelande upp ibland och slår totalstopp i SBH

Service Unavailable
HTTP Error 503. The service is unavailable.

Vi vet tyvärr inte ännu vad som orsakar detta. Stoppet varar ungefär fem minuter, och sedan kan man gå in på SBH igen utan problem.

Status: Väntar på åtgärd

Uppdateringar bilder

För att öka hastigheten på SBH håller vi just nu på att flytta alla våra bilder på servern och störningar kan uppkomma under tiden. Detta beräknas pågå under ca 2-3 timmar. Saknas en bild titta gärna tillbaka lite senare under kvällen.

Förändringar på SBH

Vi har nu börjat vidta lite åtgärder för att komma tillrätta med de långa svarstiderna från datbasen när man söker information.

I ett första läge har vi stängt av all statistikvisning, så att det inte skrivs onödigt mycket till databasen.

Dessutom har vi infört en ny funktion för att spara kraft från databasen. När man gör en sökning på tex "Swebus" hämtas bara de första 50 posterna om man inte är inloggad som användare. Detta för att det inte skall tankas ut över 6000 poster i databasen på en gång vilket trögar till sidan i onödan.
Det bästa man kan göra är naturligtvis att registrera sig på SBH, och då får man fram hela resultaten direkt.
Alternativt specificerar man sin sökning genom att lägga till tex kaross eller chassi, årsmodell eller vagnsnummer etc för att begränsa sökningen - det är ju detta som är meningen med sökfunktionen - ju mer specifik du är, ju bättre sökresultat får du.

Vi kommer att försöka optimera databasen ytterligare och komma på fler sätt att snabba upp sidan. Är det någon som har något förslag, är det bara att höra av sig via mail.

Fototips i Haninge på lördag 11 oktober

Orienteringstävlingen 25-manna går i år av stapeln kommande helg i Handen i Stockholm. Huvudtävlingarna går på lördag då det väntas 75-100 bussar från hela landet plus Finland och Norge.
Tävlingarna startar kl 9 så var i god tid om du vill fota innan bussarna ställt upp på parkeringen. Bussarna brukar börja lämna strax efter kl 15 igen för hemfärd.
Här kan du se var bussarna släpper av och sedan parkerar under tävlingarna

Typbeteckningar i bilregistret

I transportstyrelsens bilregister visas två olika beteckningar på en buss. Dels är det typgodkännandebeteckningen, och dels finns en handelsbeteckning.

Typgodkännandebeteckning som tex Volvo B4, Volvo B6SC, Mercedes-Benz 632 02 etc är absolut inte någon chassibeteckning och är för SBH helt ointressant.
Handelsbeteckningen är lite intressant då den ger information vad det är för buss, även om den inte speglar chassityp och/eller karosstyp.

SBH anger ALLTID chassibeteckning och karossbeteckning som den enligt tillverkaren heter och marknadsförs.

Varför visas inte privatpersoner?

Kanske ni sett att det alltid står exempelvis "Privatperson, Borås" när ägaren är en privatperson?
Svensk Busshistoria får inte publicera så kallade personrelaterade uppgifter på Internet (enligt Personuppgiftslagen: 1998:204) om fordonet är registrerat på en privatperson.
Om ägaren är ett företag eller en organisation, en så kallad juridisk person, finns inga sådana hinder.

Sommartid!

Sommaren innebär för mig mycket jobb och mycket resor. Uppdateringen av SBH går därför lite saktare. Ni som skickat in uppdateringar - håll ut...de läggs in så fort jag har möjlighet. Skicka gärna in fler så SBH kan bli ännu bättre!
Just nu läggs tiden på alla de nya inregistrerade bussar i och med trafikstarterna i sommar.

SBH firar 10.000

SBH firar 10.000 Bild nr 10.000 på Svensk Busshistoria blev en buss jag själv körde när den var ny och tog för första gången ut ur garaget på sin första tur, ML Malmö Trafik AB 186 - en Scania CN113ALB.

Bergkvarabuss-bilder på SBH

Bergkvarabuss-bilder på SBH Alla bilder jag tagit på Bergkvarabuss, Traveller Buss, Busscentralen och Buss-Persson är redigerade och äntligen inlagda!

Första BRT-bussen till Sverige

Första BRT-bussen till Sverige Idag anlände första exemplaret av nya "MalmöExpressen" med lastbåt till Malmö.

Läs mer på detaljinfo om bussen

SKV-produktion

Just nu läggs så mycket som möjligt av SKV-produktionen in.

Lite info om hur det är uppbyggt i nuläget:
När karossnumret är känt står det tex 1-2440.
När det är känt och ingår i serien av bussar som levererats, men inte är känt i vilken ordning karossnumret är i förhållande till bussarna i serien står det 1-2440?
Är karossnumret okänt står inget karossnummer angivet alls.

Antalet platser där det inte finns fullständiga tekniska uppgifter är inklusive förare. Det visade sig att tillverkningslistan angav inklusive förare, och jag klurade inte ut det förrän långt in i genomgången, och har därför fortsatt på den linjen.
När bussen är genomgången enligt bilregistrets uppgifter anges passagerare sitt+stå utan förare.

Har ni fler uppgifter om vagnsnummer, dörrar, saknade bussar eller felaktigheter etc, så kom gärna med kompletteringar.
Gör dock kompletteringen på respektive buss under "komplettera uppgifter", och helst inte en lista via mail etc.

Listbitartips

Från 1 januari 2014 byter följande företag ägare:

Buss i Flen AB tas över av Katrineholms Buss AB, Köpet omfattar fem bussar, varav fyra är mindre bussar med kapacitet för 16-19 passagerare.

Kiruna Trafik AB tas över av Hörvalls Buss med 10 bussar.

Dessutom har Ramnäs Buss AB, Surahammar gått i konkurs nyligen och försvunnit som företag.

Flexbuss Sverige AB blir systerföretag till Kjellgrens Busstrafik i Tranemo AB. Sverigeresor AB förvärvar samtliga aktier i Kjellgrens busstrafik i Tranemo AB och bolaget blir helägt av Sverigeresor och koncernsyster med Flexbuss. Efter förvärvet kommer koncernens omsättning att uppga° till närmare 200 miljoner kronor och en fordonsflotta pa° 160 fordon.
Flexbuss Sverige AB är en del av koncernen Sverigeresor AB där även Dackebuss AB och Glasriket Taxi AB ingår.

God Jul & Gott Nytt År önskas alla besökare på SBH!

Tack alla ni som hjälpt SBH att bli ännu bättre genom att skicka in kompletteringar. Utan er hjälp hade inte sidan varit vad den är idag.

Fortsätt gärna skicka in kompletteringar. Klicka på "komplettera uppgifter" på varje enskild buss, så tas dom omhand så snart som möjligt - men nu tar SBH julledigt till 30/12
/Uffe

Attack mot SBH

Hej! Igår onsdag kväll mellan klockan 18-21 blev SBH utsatt för en SQL injektion attack som det ser ut just nu. Vi fick 350 felmeddelande från inom loppet av en timme så det dränkte i princip felloggen.

Någon i Vietnam har suttit och testat brister i koden för att komma åt databasen. Det verkar som det misslyckats med tanke på alla felmail som kom.

Upptäcker du något som verkar vara galet - maila så snart du kan på info@svenskbusshistoria.se är ni snälla!

Analysering pågår.

All-time-high på SBH

Just nu upplever Svensk Busshistoria sin högsta besökarstatistik någonsin.
På en månad nu senast var det 13.859 besök...alltså närmare 14.000 besök på en månad!!!
Av dessa var drygt 6100 unika besök, och sidvisningarna steg till över 78.000.
Cirka 34% var nya besök, och 65% av er som är inne besöker sidan igen.

Vill ni tycka till om sidan, ge beröm, eller tycker något saknas som fler bilder, eller fler gamla bussar eller annat så får ni gärna maila och tycka till på nedanstående mailadress

info@svenskbusshistoria.se

Y & Z nya bokstäver i bilregistret

Från 2014 börjar Transportstyrelsen använda begynnelsebokstäverna Y och Z på registreringsnummer.
Ca 52.000 kombinationer per bokstav möjliggörs.

I dag finns ungefär 9,5 miljoner fordon i landet. Ett registreringsnummer kan återanvändas ett år efter att en bil har skrotats.
Om cirka fem år är registreringsnumrena slut och då måste ett nytt system till.

På dagens svenska registreringsskylt finns det plats för sju tecken, men bara sex används för bokstäver eller siffror. Tidigare satt ett skattemärke i mitten på skylten, men där är nu en tom plats. Ett av alternativen som analyseras är att utöka antalet tecken till sju. Ett annat alternativ är att behålla sex tecken-strukturen men att förändra den på olika vis.

Källa: Aftonbladet mfl tidningar

Upphandlingsresultat i Stockholm och Skåne

SL - Storstockholms Lokaltrafik har upphandlat Stockholms City och Lidingö.
Trafiken behålls av Keolis. Investering sker av ca 200 nya bussar under 2014/2015. Av dessa beräknas ca 70 vara hybridbussar.

Skånetrafiken har upphandlat trafik följande områden:
Nordvästra Skåne (Ängelholm) vanns av Nobina, inklusive Skåneexpressen 10 Helsingborg-Markaryd som skall köras med dubbeldäckare.
Sydöstra Skåne (Österlen) vanns av Veolia.
Landskrona vanns av Nobina och Hässleholm av Nettbuss.

I båda upphandlingarna var det inget entreprenörsbyte förutom enstaka linjer i Skåne.

Avregistrerade fordon

Transportstyrelsen har beslutat att avregistrera ca. 100.000 fordon som inte har varit i trafik sedan länge.
Ett fordon som stått avställd mer än tre år och som inte fått någon anmärkning, skatteinbetalning etc genererar ett brev till ägaren, och sedan blir fordonet avregistrerat om det visar sig att fordonet inte finns längre.
2013-08-29 och 2013-09-12 har man gjort stora utrensningar och i SBH blir anledningen "Adm. avregistrerad" sålänge som inte orsaken är klarlagd.
I huvudsak har man börjat avregistrera fordon som stått avställda från 1980-talet och fram till ca 1998, mestadels på företag, men även på privatpersoner.

Upphandlingsresultat

Nobina vann all trafik i Värmland
Totalt rör det sig om ca 160 bussar, en ökning från 100 bussar.
Företag som blir utan trafik är Förenade Buss som hittills haft en del av trafiken i norra delarna av länet.
Samtliga bussar skall vara lågentré och köras på förnyelsebart bränsle. Samtliga busar blir helt nya.
Trafikstart december 2014.

Direktlänk till mer info:
Upphandlingar på SBH

Fel vagnnummer på Karlstadbussarna

Nu är de felaktiga vagnsnumren rättade på Förenade Buss´bussar i Karlstad.

Många nya bussar igång

Nu i samband med skolslutet och tidtabellsskiftena kommer många nya bussar igång.

Kronobergs län får en helt ny vagnpark av Setra och Mercedes blandat med några Beulas och VanHool-dubbeldäckare.
Förenade buss börjar köra i Karlstad med en blandning av kortbussar och ledvagnar, samtliga från MAN. MAN levererar även de nya bussarna till Nettbuss Stadsbussarna i Lund som snart kommer i trafik.
Ännu en leverans av MAN-bussar ha skett till Keolis inklusive Buss I Väst (Sandarna Transporter och Leja-Touring) som underentreprenörer i Göteborg. Bussarna sätts i trafik på söndag 16 juni.

Nobina vinner i Malmö

Nobina vinner i Malmö Nobina vann andra delen av stadstrafiken i Malmö med start juni 2014.
Kontraktet gäller 108 bussar vilka övertas av Veolia som har trafiken idag. Med början 2017 skall flottan förnyas, och första delen blir 88 nya bussar just 2017.
Överklagan har dock lämnats in av Keolis, så upphandlingen är trots allt inte helt avgjord!

Upphandlingar

Under avdelningen Busshistoria hittar du aktuella upphandlingar.
Artikeln har nu uppdaterats ordentligt.
Hittar ni fel så hör gärna av er!

Gamla bussar ej avreg. på SBH

Äldre bussar, framförallt innan mitten på 1970-talet, står ibland som "i trafik" i databasen.
Tyvärr finns ingen status som markerar "okänt" eller liknande, utan de bussar som inte "fixats" i SBH står automatiskt som "i trafik" och inte "avregistrerad" som många trots allt är.

Glad Påsk

Glad påsk till er alla / Happy Eastern!

Tack för alla uppdateringar - fortsätt så och sidan blir ännu mer aktuell!
Thank you for all updates - more is welcome to make the site even more updated!

All time high på SBH

Januari 2013 hade Svensk Busshistoria 14.372 besökare - högsta antalet på en månad hittils!
Ett stort tack till er alla!

Totalvikter

Totalvikterna på över 17.000 bussar har länge varit felaktiga i databasen. Den vikt som visats hittills på många bussar har varit den förhöjda totalvikten
Nu har detta rättats till och alla vikterna skall nu stämma på samtliga bussar.

Upphandlingar

Nu finns en del information om kommande upphandlingar med trafikstart 2014 och 2015.
Ni hittar informationen under "Busshistoria"

Kompletteringar till SBH på Buss-Snack

Ibland ser man inlägg med "fel i SBH" eller "finns ej i SBH"

Jag läser forumet ganska ofta, men inte alltid, och hinner inte heller med att gå igenom alla inlägg.

Det vore snällt om ni som skriver "fel i SBH" skickade en komplettering/rättelse så att det som står i SBH kan rättas till.
Det enklaste är att gå in på själva fordonet det rör och sedan välja "Komplettera uppgifter".

På det här viset blir SBH ännu bättre och mer rätt och landar inte bara i ett inlägg på forumet....

Höjd

Nu finns även höjden med i tekniska data.
Dock är det bara nyregistrerade bussar från 2013 i första läget som kommer att innehålla bussens höjd.

Detta är något som efterfrågats av flera - så hoppas det skall bli bra!

Ett stort tack! / A great thanks!

...till er alla som under året har hjälpt till att göra SBH bättre genom att sända in uppdateringar på flera sätt, och även till er som besökt SBH - som under en månad har ca 12.000 besök.
En God Jul och ett Gott Nytt år tillönskas er alla!

...to you all who have been sending in updates during the year to make SBH better all the time, and also to you who have been visiting SBH - about 12.000 visits every month!
A Merry Christmas and a Happy New Year to you all!